Novalja
Novalja
Novalja
Novalja

Jadransko more je jedno od najrazvedenijih svjetskih mora, te Hrvatska ima više od 700 otoka, od kojih su 66 naseljeni. Otok Pag je peti najveći hrvatski otok i otok s najdužom obalom, nadaleko poznat kao turistička destinacija zahvaljujući čistom moru, brojnim raznovrsnim plažama, svježem zraku mediteranske klime. Povijest otoka Paga je bogata, te su ostale povijesne i kulturne znamenitosti kao što su grobne humule, ostaci gradskih naselja te tragovi zidnoga slikarstva s prikazima čovjeka. Željezno doba možemo nazvati zlatnim dobom za otok Pag jer nas je obogatilo za nekropolu s keramikom iz rimskog razdoblja, rimsku vilu, ostatke crkava te dragocjeni nakit. Krunu tog zlatnog paškog razdoblja zasigurno nosi Cissa -najveće rimsko naselje na otoku koje se nalazilo na prostoru današnje Caske. Casku i njenu luku vodom je opskrbljivao vodovod, današnja turistička atrakcija poznata kao „Talijanova buža“. S jedne strane, obilje kulturnih znamenitosti, a s druge strane centar zabave i odmora najbolje opisuju mjestašca otoka Paga.

Jedno od takvih je Stara Novalja, mirna uvala na sjeverozapadu otoka. Plavetnilo mora duž mjesta i odsjaji sunca koji se bljeskaju na valovima prvi su prizor koji ugledate ušavši u Staru Novalju. Uskoro će vam dah oduzeti polja i vinogradi s jedne, a brojne male, pješčane i kamenite plažice s druge strane. Na samom početku nalazi se Trinćel (Planjka), plaža koja se može pohvaliti plavom zastavicom radi čistoće mora i bogatog sadržaja koji se na njoj nudi. Od te plaže se prostire kilometrima dugačak lungo mare koji piše posebne priče dok šećete njime i gledate brodove koje njišu valovi na ugodnom ljetnom povjetarcu. Nastavite li šetati do kraja mjesta, doći ćete do remek-djela same prirode: Zaglave, prostranog kamenjara kojega krase suhozidi i hridi oblikovane valovima i vjetrom. Osim što možete uživati u ljepotama netaknute prirode, u Zaglavi se također možete i sportski rekreirati ukoliko ste ljubitelj dugih šetnji ili biciklizma. Plažice diljem Stare Novalje kao da svaka pričaju svoju priču: svaka je malo izdvojena za sebe, a spaja ih beskrajno čisto more.

 U blizini ovog opuštajućeg mjestašca možete pronaći raznovrsne aktivnosti: od kulturnog uzdizanja, preko sporta do zabave. Naime, samo 5km od Stare Novalje nalazi se grad Novalja, nadaleko poznat po centru ludih provoda, Zrću. Zrće je dugačka šljunčana plaža koja se proslavila pod imenom hrvatska Ibiza, nakon što su na njoj izgrađeni klubovi Papaya, Aquarius, i Kalypso koji svako ljeto okupljaju najpoznatija imena svjetske DJ liste te stotine tisuća mladih željnih zabave. Iz godine u godinu Zrće se širi, broj klubova se povećava, a provodi postaju sve bolji i bolji, pa tako više nema razlike je li dan ili noć, vikend ili radni dan: ludilo na Zrću ne prestaje! DJ Tiesto, Armin Van Buuren, Carl Cox, Swedish House Mafia i ostatak najpoznatijih svjetskih DJ-a su jedan od razloga zašto se za Zrće i Novalju pročulo u cijelome svijetu. Volite li nezaboravne partyje (after-beach, pjena…), ispijanje koktela u bazenu i puno ljudi željnih zabave poput vas, nikako nemojte propustiti ovu plažu.

 S druge strane, želite li se tijekom svog boravka i kulturno uzdizati, u blizini Stare Novalje pruža vam se niz znamenitosti i događanja koji će obogatiti vašu zbirku kulture. Svakako treba staviti naglasak na Novaljsko kulturno ljeto koje započinje uoči Antonje – Dana Grada Novalje (blagdan sv. Antona, 13. lipnja), višednevnim kulturno-umjetničkim, zabavnim i sportskim priredbama. Ono je prožeto brojnim zanimljivim događanjima – umjetničkim izložbama, koncertima ozbiljne glazbe, nastupima klapa i ansambala, folklornih skupina, promocijama i prodajnim izložbama knjiga, kazališnim predstavama, kino predstavama na otvorenom, koncertima zabavne glazbe, show programima i sl.

 Svakako vam preporučamo da budete dio Novaljskog kulturnog ljeta,  Fešte od maja, Festivala pisme nakanat otoka Paga, itd. Novalja se može pohvaliti i bogatom kulturnom i arheološkom baštinom a posebno valja istaknuti  Talijanovu bužu proglašenu kulturnim dobrom RH, Gradski muzej te Trg bazilike koji je zanimljiv brojnim arheolozima zahvaljujući ostavštini naših davni predaka. Upoznajte se i sa zanimljivostima ovih krajeva: Paški trokut, prirodni fenomen, megalitski otisak u kamenu kojega mnogi povezuju s pojavom NLO-a nad Pagom. Koliko istine ima u tome i što je tolike ljude ponukalo na takve zaključke otkrijte sami.

 Zatim, vrlo su značajna i otkrića amfori koje su još starim Grcima i Rimljanima služile za prijevoz vina, ulja i drugih gospodarskih proizvoda. Tužna ih je priča dovela u more, naime nesigurne političke prilike i nedovoljno poznavanje zemljopisnih i klimatskih uvjeta uzrokovali su velik broj brodoloma pa je tako potapanjem rimskog trgovačkog broda dno našeg morskog plavetnila obogaćeno za veliki broj amfori. Ova je priča dobila sretan završetak: amfore su zaštićene i krase dno morskoga plavetnila te su postale značajna turistička atrakcija. Iako datiraju iz 1.st., amfore su tisućljećima odolijevale razornim prirodnim utjecajima te se danas vrlo značajne u istraživanjima antičkog pomorstva i gospodarstva.

Poželite li se nakon razgledavanja kulturne i povijesne baštine malo rekreirati, na izbor vam se nude dugačke biciklističke staze, odbojka na pijesku, teniski tereni, ronjenje i td. Ljubitelji penjanja zasigurno ne moraju strahovati jer je ovo područje idealno za duge šetnje, penjanje i planinarenje tijekom kojih će vam dah oduzimati predivni sklad mora i kamenjara. Ukoliko ste željni naučiti neku novu vještinu, preporučamo vam upis u neki od ronilačkih centara u Staroj Novalji. Osim što ćete naučiti tehnike pravilnog ronjenja, upoznat ćete tajanstveno i bogato podmorje uz vrsne ronioce.

Osim toga, priređuju se razna natjecanja i turniri od kojih su neki postaju tradicija, a neki od njih su: Kup sv. Antona u udičarenju i podvodnom ribolovu te natjecanja u boćanju i malom nogometu povodom Dana Grada Novalje, 13. lipnja, malonogometni turnir Memorijal Milivoj Pogorilić kojim se obilježava Dan domovinske zahvalnosti, 05. kolovoza te biciklijada Novalja – Lun – Novalja te mini maraton oko Novalje.

Odlučite li razgledati i okolicu uvale u kojoj provodite svoj odmor, a uz to ste i ljubitelj prirode, nemojte zaobići Botanički rezervat divlje masline. Naime,  Lunjski maslinici predstavljaju istinsku oazu mira i jedan od najslikovitijih kutaka našega otoka. Među nebrojenim stablima maslina svojom se jedinstvenošću posebno izdvaja oko 1500 stabala divlje masline – olea oleaster, visokih 5-8 m i prsnog promjera 20-80 cm.

Zahvaljujući izrazito povoljnom zemljopisnom i prometnom položaju Stare Novalje, iz ove mirne uvučene uvalice možete brzo i jednostavno otići u razgledavanje ostalih poznatih destinacija i lokaliteta: otoke Rab, Lošinj, Silbu i Olib, grad Zadar te nacionalne parkove – Kornate, Krku, Plitvička jezera, Paklenicu i Sjeverni Velebit. Također, do otoka postoje organizirani jednodnevni izleti brodom, a kopnena odredišta možete posjetiti u vlastitom aranžmanu.

Ovime smo vam pokušali dočarati kakav odmor vam pruža mirna uvala Stara Novalja u kojoj možete opušteno provoditi svoj odmor, a koja je u blizini kulturnih, sportskih i zabavnih centara koji nude razne sadržaje od kojih će svatko pronaći svoj kutak užitka. Kakve osjećaje bude šetnje uz more, sunčanje na predivnim plažama, kušanje tradicionalnih specijaliteta i upoznavanje kulturnih znamenitosti i zabave na Zrću, provjerite sami. Spoj prirodnih ljepota i ljudskog truda učinili su svoje, Stara Novalja pružit će vam odmor koji ćete pamtiti cijeloga života.